2012. szeptember 27., csütörtök

Gesztenye



Hozzávalók:

A kekszgolyókhoz

25 dkg darált keksz
8 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
2 ek. szilvalekvár
frissen facsart narancslé a megfelelő állag eléréséhez
rumaroma

Bevonáshoz:

10 dkg étcsokoládé

A gesztenye héjához:

10 dkg zöld marcipán

fél citrom leve + porcukor a cukormázhoz

A kekszgolyó hozzávalóit összegyúrjuk, majd diónyi golyókat formázunk belőle. Olvasztott étcsokiba mártogatjuk és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ez alatt az idő alatt vékonyra nyújtjuk a marcipánt és kör alakúra szaggatjuk, majd a közepét bevágjuk.
Én egy hat és fél cm átmérőjű pogácsaszaggatóval dolgoztam. A golyókat beburkoljuk a marcipánnal. A citrom levét annyi porcukorral keverjük simára, hogy sűrű masszát kapjunk. Mi fogpiszkálóval csepegtettük a gesztenyékre.
Tálalásig hűtőben tartjuk.
Gesztenyemasszából is el tudom képzelni :-D

Forrás


2012. szeptember 25., kedd

Gomba


Tészta:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
18 dkg vaj
1 tojás
csipet só
2 dkg kakaó
4 ek. narancslé
1 tk sütőpor

Máz:
olvasztott fehér csoki
piros ételfesték


2012. szeptember 3., hétfő

Dinnyeleves dinnyehéjban

Hozzávalók:

1 nagy görögdinnye (továbbiakban dinnye :-)
1 sárgadinnye
5 közepes őszibarack
5 ek. méz
1 tk. őrölt fahéj
7 dl édes fehér bor




A dinnyét alaposan megsikáljuk, majd levágjuk a kalapját. A belsejét kivájjuk, a gyümölcshúst kimagozzuk és egy nagy lábasba tesszük. A dinnye héját tálalásig hűtőben tartjuk, ebben fogjuk felszolgálni a levest. A sárgadinnyét is megtisztítjuk, felkockázzuk és görögdinnyéhez adjuk. A barackot megmossuk, hámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük, majd a többi gyümölcshöz adjuk.
Rácsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a fahéjat, felöntjük a borral és 20 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
Alaposan kihűtjük majd beletöltjük a dinnyehéjba. Tejszínhabot kínálhatunk mellé.



Like - vagy nem?

Tudom, sohase mondd, hogy soha, de azt hiszem ez volt az utolsó alkalom, hogy újságírót engedtem be a házba :-)
Tesóm keresett meg, hogy egy újságíró ismerősének kellene most induló női magazinba gasztroblogger. Elvállaltam, eljöttek egy fotóssal, beszélgettünk, fényképeztek (brrr. nem szeretem még mindig), arról volt szó, hogy négy hétig lesznek a receptjeim az újságban, aztán ajánlanom kell majd valaki mást. Megjelent az első szám, kaptunk két tiszteletpéldányt, múlt hét hétfőn még beszéltünk, kellett pár info a csütörtöki lapszámhoz, azóta semmi. Csütörtökön megvettem az újságot és olvastam benne, hogy ezen a héten xy lesz a  vendég. Amivel nincs is semmi baj, de úgy gondolom, annyi belefért volna, hogy köszi, ennyi volt. Szerintem.

A cikk egyébként jó lett szerintem :-D

Kerti party előétel



A körte sünik forrása.
A roppant édes dinnyén, feta sajt kockák vannak, isteni finom volt így együtt.
Nagyon féltem a dinnyevásárlástól, hiszen rögtön jön Lőrinc napja, de ez volt a nyár legfinomabb dinnyéje.


2012. szeptember 2., vasárnap

Hercegnős torta - az ötödik ikerszülinapra



Csokoládés piskóta, az alsó rész a szokásos tejszínes csoki krémmel töltve, a felső rész rumos-mogyorós csoki. A kastély/kunyhó linzertésztából van. Kívülről fehércsokis-mascarpone-s krémmel van bevonva. Díszítés marcipánból készült, a hercegnők pedig viaszból vannak.
Eredeti torta itt.