2011. július 7., csütörtök
Lekvárra fel!
A fagylalt és ostyakészítés kicsit háttérbe szorult mostanság, mert érik a barack. Tegnap sárgabarackból és ribizliből főztem háromféle lekvárt.
Sima barackot, ribizlis barackot és sima barackból és sima ribizliből csíkosat. Itt a rétegezést még gyakorolni kell, de elsőre nem lett rossz.
A gyümölcs kilójához 15 dkg cukrot teszek csak és semmi tartósítószer, viszont jó sok főzés, aztán szárazdunszt.
A ribizlit zselésítőanyagként használom, a magas pektintartalma miatt remekül dzsemesít. Most átpasszíroztam fele főzésidő után, mert ajándékba szánom, de ha saját részre készül, akkor benne szoktam hagyni a magokat is, remek hatása van az emésztésre.
A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk, az 100 grammban csupán mintegy 29 kcal/121 kJ. Csekély fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5g körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges. Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk. Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom. Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt. Újabban a régi gyógyászati hagyományok ellenőrzése végzett kísérletek során a ribizli arról tett bizonyságot, hogy a bőr neurodermitisnél gyakori gamma-linosav-hiányát hatékonyan képes ellensúlyozni. Hashajtó hatása is ismeretes.
forrás: hazipatika.com
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése