2010. július 8., csütörtök

Pavlova torta



Az édesség kitalálását két ország is magáénak vallja, Ausztrália és Új-Zéland. Anna Pavlova tiszteletére készítették, nem lehet megmondani, hogy pontosan honnan származik az első, az eredeti, mert 1926-ban jelent meg és ebben az évben mindkét országban turnézott Pavlova.

A fagylaltkészítés során elég sok tojásfehérjém megmaradt és mivel már régóta szemeztem ezzel az édességgel, gondoltam kipróbálom. Ráadásul a szomszédból is sok fűszernövényt kaptam mostanában, ezt is illik viszonozni valamivel. Gyümölcsszezon is van, tehát a díszítés is megoldott, ráadásul a következő VKF témájába is illik és már egy ideje tervezem, hogy majd egyszer én is pályázni fogok. A világjáró fazékba pedig igazán beledobható egy olyan recept, amelyet egy orosz táncosnő kedvéért találtak ki, de ma már Ausztrália nemzeti desszertje.

Hozzávalók:
4 tojásfehérje
csipet só
25 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál ecet (nálam szilva ízesítésű balzsamecet)

A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot is. Addig verjük, amíg nagyon kemény és fényes habot nem kapunk. Ekkor rápermetezzük az ecetet, rászórjuk a keményítőt és óvatosan összeforgatjuk.

Egy nagy v. több kicsi tortát süthetünk belőle. Többféle sütési módot találhatunk ha körülnézünk a receptek között. Van aki felforrósítja a sütőt és rögtön visszaveszi a hőfokot, van aki percekig magas hőfokon süti és csak ezután veszi vissza a hőt. Én 140 fokon sütöttem kb. egy órát.
A kihűlt alapok tetejére keményre vert édes tejszínhab és gyümölcs kerül.

2 megjegyzés: