2009. április 23., csütörtök

Briós

Az én művem így nézett ki!
Hozzávalók (8 db brióshoz)

500 g liszt
50 g porcukor
50 g vaj
30 g élesztő
6 g só
1 db nagy tojás
190 ml tej
6 g vaníliás cukor
1 db citrom héja

A kenéshez:
1 db tojás


Elkészítés

1. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan 8 darab briósformát.

2. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát.

3. Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük.

4. Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre. Az így kapott darabokat virgoljuk gömbölyűre.

5. A kivirgolt tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.

6. A meghagyott 2 tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Most 8 kis tésztát kaptunk. Ezeket is virgoljuk kis gömbökké, majd takarjuk le őket, és pihentessük.

7. Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.

8. Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.

9. A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba.

10. Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át.

11. Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, és az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

12. Vegyük ki a formából a briósokat, és teavajjal, dzsemmel, tejjel tálaljuk.

Ez a recept a desszert. eu-ról van, csak annyit változtattam rajta, hogy egy kis citromlevet is tettem a tésztába. Muffinformában sütöttem, nekem hat lyukú van, így a maradék tésztába egy adag csokidarabka került és megfontam kalácsnak. A briósaim pedig a tojásos lekenés után kaptak egy kis jégcukrot a teteljükre.

2 megjegyzés: