Hozzávalók (8 db brióshoz) 500 g liszt A kenéshez: |
|
Elkészítés
1. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan 8 darab briósformát.
2. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
3. Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük.
4. Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre. Az így kapott darabokat virgoljuk gömbölyűre.
5. A kivirgolt tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva.
6. A meghagyott 2 tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Most 8 kis tésztát kaptunk. Ezeket is virgoljuk kis gömbökké, majd takarjuk le őket, és pihentessük.
7. Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket.
8. Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
9. A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba.
10. Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át.
11. Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, és az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
12. Vegyük ki a formából a briósokat, és teavajjal, dzsemmel, tejjel tálaljuk.
Ez a recept a desszert. eu-ról van, csak annyit változtattam rajta, hogy egy kis citromlevet is tettem a tésztába. Muffinformában sütöttem, nekem hat lyukú van, így a maradék tésztába egy adag csokidarabka került és megfontam kalácsnak. A briósaim pedig a tojásos lekenés után kaptak egy kis jégcukrot a teteljükre.
A recept a dessszert.eu-ól való.
VálaszTörlésBele is írtam a szövegbe...
VálaszTörlésJudit