Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 3 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé
A tésztához:
- 10 dkg finomliszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- ½ kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
A mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
1. Előző este a töltelékhez a csokit apróra törjük, és mérsékelt lángon kevergetve felolvasztjuk a tejszínben. Ha kihűlt, betesszük egy éjszakára a hűtőbe.
2. Másnap a sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A tésztához a lisztet összekeverjük az átszitált kakaóporral, a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből robotgéppel lágy habot verünk, amelyhez apránként hozzáadjuk a cukor egyharmadát, és addig verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk. Ezután a tojássárgájákat és a maradék cukrot robotgéppel 3-4 perc alatt külön tálban felhabosítjuk. Végül a tojássárgájás habhoz fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjés habot, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a kakaós-sütőporos lisztet.
3. A tésztát arányosan elosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat 20 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a csokimázat: a kétféle csokit apró darabokra törjük, majd a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, aztán levesszük a tűzről, és addig kavargatjuk tovább, amíg ki nem hűl.
4. Megvárjuk, hogy a megsült muffinok kihűljenek. Ekkor 1 ½-2 cm vastagságban levágjuk a tetejüket, aztán a muffintetők púposabbik oldalát belemártjuk egy pillanatra a csokimázba, és sütőpapíros tálcán pár percre betesszük őket a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen rajtuk a máz.
5. Az összeállításhoz a már korábban elkészített, hideg csokoládés tejszínt robotgéppel habbá verjük, habzsákból rányomjuk a megskalpolt muffinokra, aztán könnyed mozdulattal mindegyikre visszahelyezünk egy-egy csokimázas muffintetőt. A süteményeket tálalásig hűtőben tartjuk.
Tizenkét muffin lesz belőle.
Ez az eredeti Stahl féle recept, ma 20 dkg csokit használtam a tejszínhez, hogy még sűrűbb, krémesebb, csokisabb legyen. A muffinok tetejét nem vágtam le, csak simán rányomtam a krémet, mert a tetejére az Aldiban beszerzett csoki nyuszifigurákat szántam. Szerintem szépek lettek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése