2009. április 12., vasárnap

Rigó Jancsi muffin - kicsit másképp


Hozzávalók:

A töltelékhez:
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé

A tésztához:
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • ½ kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor

A mázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

1. Előző este a töltelékhez a csokit apróra törjük, és mérsékelt lángon kevergetve felolvasztjuk a tejszínben. Ha kihűlt, betesszük egy éjszakára a hűtőbe.

2. Másnap a sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A tésztához a lisztet összekeverjük az átszitált kakaóporral, a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből robotgéppel lágy habot verünk, amelyhez apránként hozzáadjuk a cukor egyharmadát, és addig verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk. Ezután a tojássárgájákat és a maradék cukrot robotgéppel 3-4 perc alatt külön tálban felhabosítjuk. Végül a tojássárgájás habhoz fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjés habot, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a kakaós-sütőporos lisztet.

3.
A tésztát arányosan elosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat 20 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a csokimázat: a kétféle csokit apró darabokra törjük, majd a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, aztán levesszük a tűzről, és addig kavargatjuk tovább, amíg ki nem hűl.

4. Megvárjuk, hogy a megsült muffinok kihűljenek. Ekkor 1 ½-2 cm vastagságban levágjuk a tetejüket, aztán a muffintetők púposabbik oldalát belemártjuk egy pillanatra a csokimázba, és sütőpapíros tálcán pár percre betesszük őket a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen rajtuk a máz.

5. Az összeállításhoz a már korábban elkészített, hideg csokoládés tejszínt robotgéppel habbá verjük, habzsákból rányomjuk a megskalpolt muffinokra, aztán könnyed mozdulattal mindegyikre visszahelyezünk egy-egy csokimázas muffintetőt. A süteményeket tálalásig hűtőben tartjuk.

Tizenkét muffin lesz belőle.

Ez az eredeti Stahl féle recept, ma 20 dkg csokit használtam a tejszínhez, hogy még sűrűbb, krémesebb, csokisabb legyen. A muffinok tetejét nem vágtam le, csak simán rányomtam a krémet, mert a tetejére az Aldiban beszerzett csoki nyuszifigurákat szántam. Szerintem szépek lettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése