2011. február 22., kedd
Gyerekkorom ízei I. Raffaeló golyó
Anyu nem igazán szeretett sütni, inkább a gyorsan elkészíthető, kevésbé maszatolós édességeket részesítette előnyben. Ezeket a szép fehér golyókat nagyon szerettük.
Hozzávalók:
1,75 dl víz
17,5 dkg cukor
12,5 dkg vaj
20 dkg zsíros tejpor
10 dkg kókuszreszelék + a forgatáshoz egy kevés
mandula a közepébe
A vizet a cukorral átfőzzük, nem forrásig, csak amíg a cukor elolvad. Beledolgozzuk a vajat és addig keverjük, amíg el nem olvad. Ha kihűlt, hozzáöntjük a tejport és a kókuszreszeléket. Kidolgozzuk, majd egy órára hűtőbe tesszük a masszát. Nedves kézzel golyókat formálunk belőle. A közepébe mandulát rejtünk. Végül kókuszreszelékben megforgatjuk.
Anyuval ellentétben rajtam elég korán kiütközött a sütési szenvedély. Alsós voltam, amikor egy barátnőm aktív segédletével Anyut készültem meglepni a születésnapján. Vettünk kész ostyát, és csokikrémet kevertünk hozzá. Igen ám, de közben sürgős dolgunk akadt a szobámban, így amikor legközelebb a konyha felé jártunk, már nem lehetett látni a füsttől. Anyukámat nagy meglepetés érte, ugyanis, ahogy jött haza, már az utca elejéről látta a konyhaablakunkból szálldosó fekete füstfelhőket. Emlékszem baromi rosszul esett a szidás, hiszen jót akartunk (és ha jól emlékszem egy adag süti már készen volt, csak valamiért kevésnek gondoltuk), mióta anya lettem, már tudom, mit érezhetett...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése